A Betyáros húsgombóc egy igazi ínycsiklandó fogás, amely a magyar konyha tradicionális ízvilágát idézi. Az elkészítése során fűszeres darált húst fűszerezünk, majd formázott gombócokat készítünk, amelyeket gazdag, ízletes szósszal tálalunk. A gombócok sza

Egy jó húsgombóc mindig aranyat ér, de ez a betyáros változat egészen új szintre emeli az élményt. A szaftos, fűszeres gombócokat gombás-szalonnás-paradicsomos alap veszi körül, amit a tejfölös, mustáros szósz tesz ellenállhatatlanná. Lássuk, hogyan készül a betyáros húsgombóc!
A darált húst egy tágas tálba helyezzük, ahol már várakozik az apróra vágott vöröshagyma és a zúzott fokhagyma. Ezeket gondosan összekeverjük, majd hozzáadjuk a tojást, a zsemlemorzsát, a pirospaprikát és a majoránnát. Ne felejtsük el az ízlés szerinti sót és borsot sem! Az összes hozzávalót alaposan összedolgozzuk, míg homogén masszát nem kapunk. Ezt követően a keverékből diónyi nagyságú gombócokat formázunk, hogy ízletes falatokat készítsünk.
Egy nagyobb serpenyőben felhevítjük az olajat, és a húsgombócokat körbepirítjuk, hogy aranybarna kérget kapjanak. Ezután kiszedjük a gombócokat, és félretesszük.
A serpenyőben, a megmaradt zsiradékon lepirítjuk a cikkekre vágott gombát, majd félretesszük, és zsírjára pirítjuk az apró kockákra vágott szalonnát. Hozzáadjuk a felkockázott paradicsomot, a hegyes-erőset és a lepirított gombát. Rövid ideig pirítjuk, majd felöntjük 2 dl vízzel, és visszatesszük a gombócokat. Lefedve, alacsony lángon pároljuk 15 percig.
Közben a tejfölt gondosan összekeverjük a liszttel és a mustárral, majd ezt a keveréket a gombócokhoz adjuk. Alaposan összeforgatjuk az egészet, és folyamatosan főzzük, amíg a szósz sűrűsödni kezd. Ha szükséges, ízlés szerint sózzuk vagy borsozzuk.
Tálalás során gazdagítsuk a fogást apróra vágott petrezselyemmel. Az ételt kedvünkre való körettel kínáljuk, és én most a tésztát választottam mellé.
Javaslat: Amikor a tejfölt hozzáadjuk a gombócokhoz, ügyeljünk arra, hogy óvatosan keverjük el a szafttal, hogy megőrizzük a gombócok épségét. Ha pedig teljesen biztosra szeretnénk menni, érdemes először a gombócokat kiemelni, alaposan összekeverni a tejfölt a szafttal, majd visszahelyezni őket a tálba.
Tálalhatod friss, gőzölgő főtt tésztával, ízletes tarhonyával, vagy akár krémes burgonyapürével, attól függően, hogy milyen ízletes élményre vágysz. Ha egy igazán hangulatos, otthonos vacsorára készülsz, ez a recept biztosan elnyeri a tetszésedet!