A kormány hivatalosan bejelentette: januártól jelentős változások lépnek életbe, amelyek számos magyar polgárt érintenek majd anyagilag. A részletek hamarosan kiderülnek, de a hatások már most érezhetők lesznek a pénztárcákban – Pénzcentrum.


Nagy Márton, a nemzetgazdasági miniszter, aláírásával életre hívott egy új rendeletet, amely alaposan körvonalazza a vendéglátóiparban alkalmazott szervizdíjak szabályozását. Az intézkedés már nyilvánosságra került a Magyar Közlöny hasábjain.

Nagy Márton, a nemzetgazdasági miniszter, aláírásával érvénybe lépett egy új rendelet, amely alaposan körüljárja a vendéglátóiparban alkalmazható szervizdíjak kérdéskörét. Ez a jogszabály 2025. január 1-jétől lép hatályba, és világosan definiálja a felszolgálási díj fogalmát, valamint annak maximális összegét.

A Magyar Közlönyben megjelent rendelet szerint a felszolgálási díj olyan külön díjtétel, amelyet a vendégek kiszolgálásáért számíthatnak fel az éttermek és egyéb vendéglátóhelyek. A jogszabály pontos definíciót ad a felszolgáló közreműködésével történő kiszolgálásra: "Felszolgáló közreműködésével történő kiszolgálás az a vendéglátásban alkalmazott kiszolgálás, amelynek során a vendég a fogyasztását a vendéglátó üzlet asztalánál ülve vagy az üzlettípus vagy esemény jellegéből adódóan állva, felszolgáló által számára felszolgálva fogyasztja el."

A rendelet részletesen foglalkozik azzal a kérdéssel, hogy az önkiszolgáló rendszerekben működő egységek mentesülnek-e a szabályozás alól. Továbbá, egyértelműen definiálja a "felszolgáló" és a "közreműködő" fogalmát is. A felszolgáló olyan személy, aki közvetlen kapcsolatban áll a vendéggel és őt közvetlenül kiszolgálja, míg a közreműködő lehet bármely munkatárs, aki a vendéglátási folyamat valamely aspektusában részt vesz.

A szervizdíj mértékét a rendelet különbségtétel jellemzi a magánszemélyek és a cégek között. Magánszemélyek számára a felszolgálási díj maximum a fogyasztás áfával növelt összegének 15%-át teheti ki, míg cégek esetében ez az arány akár 20%-ra is emelkedhet.

Elengedhetetlen adminisztratív követelmény, hogy a felszolgálási díjat a számlán vagy nyugtán külön tételként tüntessük fel. A beérkezett szervizdíjat havonta kell kifizetni a közreműködők számára, figyelembe véve az adók és járulékok levonását.

A rendelet kitér a szervizdíj elosztásának szabályaira is. Az üzemeltetőnek írásban kell megállapodnia a felosztás módjáról és arányáról a munkavállalói érdekképviseleti szervezettel, amennyiben ilyen működik az adott munkahelyen.

Ez az új reguláció komoly átalakulásokat idézhet elő a vendéglátóipar működésében, és valószínű, hogy befolyásolja a vendégek és az alkalmazottak hétköznapjait egyaránt.

Related posts