Kezdetét veszi a párlatfőzés izgalmas időszaka – itt vannak a legfontosabb tudnivalók, amik segítenek elindulni az úton!

A gyümölcséréssel együtt beköszönt a párlatfőzés időszaka is. Sokan maguknak főzik a párlatot, amihez a szaktudáson túl, elengedhetetlen a szabályok ismerete is; ebben segít most a NAV. A legalapvetőbb előírás, hogy magánfőzőként bárki, aki elmúlt 18 éves és gyümölcsöt termeszt, a saját tulajdonú gyümölcséből, abból származó alapanyagából állíthat elő párlatot.
A jövedéki jogszabályok értelmében egy adott év folyamán csak egyféle párlat előállítási módot választhatunk: háztartásonként, bérfőzetőként vagy magánfőzőként lehet párlatot készíteni. Ez azt jelenti, hogy ugyanabban az évben nem lehetséges a főzdében való főzés és az otthoni főzés egyidejűleg. Magánfőzőként évente legfeljebb 86 liter párlatot állíthatunk elő, és ez a mennyiség jövedéki adó alól mentes. Érdekesség, hogy ha egy háztartásban több magánfőző is él, akkor az éves adómentes mennyiség személyenként összeadódik, így lehetőség nyílik nagyobb mennyiségű párlat előállítására.
A párlat maximum 100 liter űrtartalmú, saját vagy közös tulajdonú desztilláló készülékkel készíthető, amelynek birtoklását a lakóhely szerinti önkormányzatnál kötelező bejelenteni. Fontos, hogy bármilyen változás a bejelentett adatokban 15 napon belül bejelentésre kerüljön.
A desztillálóberendezés birtoklásához nem szükséges jövedéki engedély, de fontos, hogy a tulajdonjogot igazoló dokumentumot megőrizzük, hiszen ellenőrzés során ezt be kell mutatnunk.
A párlatfőzés különböző folyamatait is be kell jelenteni a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz (NAV). A nyilatkozatok a papír alapon történő benyújtás mellett, elektronikusan is megtehetők és beküldhetők az Online Nyomtatványkitöltő Alkalmazás (ONYA) használatával.
A párlatfőző házilag is előállítható, ezt a NAV_J37 jelű (Kérelem a Jöt. szerinti tevékenységek nyilvántartásba vételére) űrlapon kell bejelenteni.
A párlat előállításának szándékát még a folyamat megkezdése előtt fontos bejelenteni. Ehhez a NAV_J49 jelű űrlapot kell kitölteni, amely a magánfőzött párlat előállításáról szól. Ezt az űrlapot a lakóhely szerint illetékes adóhatóságnál kell benyújtani. A bejelentés nyomán a NAV kiad egy magánfőzöttpárlat-származási igazolást, amely garantálja az előállított párlat jogszerű eredetét.
Ha több párlatot állítottak elő, mint amit bejelentettek - de annak mennyisége nem haladja meg a 86 litert -, akkor a különbözetről, a tárgyév végéig, tájékoztatni kell a NAV-ot, a NAV_J49 jelű nyomtatványon. Az évente előállítható 86 liter párlatmennyiség túllépését pedig a NAV_J42 jelű (Egyéb jövedéki szakterületi bejelentések, kérelmek, nyilatkozatok) nyomtatványon kell bejelenteni. A többletmennyiséget meg kell semmisíteni, a NAV-val egyeztetett módon.