A magyar lakosságot súlyosan érinti a drasztikus áremelkedés: elképesztő, hogy mennyibe kerül most a hús - Agro Napló.


Miközben a globális baromfihús-termelés és -kereskedelem trendjei folyamatosan változnak, Magyarországon a legnagyobb kihívás egyre inkább az, hogy a vásárlók pénztárcája mennyit tud elviselni. A hazai fogyasztók komoly drágulásokkal néznek szembe: például a csirkemellfilé ára 2020 óta közel 50%-kal emelkedett, tavaly pedig átlagosan 2080 forintba került kilónként. A pulykamellért pedig már 2800 forintot is kérhetnek. A tojás ára sem maradt érintetlen: darabonként 56-74 forint között mozognak az árak, és a piacokon gyakran 100 forint körüli összeget kérnek egyetlen tojásért.

Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma (USDA) 2025 júliusára vonatkozó előrejelzése szerint a csirkehús termelése a harmadik negyedévben várhatóan 2%-kal emelkedik az előző év azonos időszakához képest, míg a pulykahús esetében 4%-os csökkenés prognosztizálható. Éves szinten a csirkehús termelése 1,5%-os növekedést mutathat, míg a pulykahús esetében a csökkenés elérheti a 6%-ot. A kivitel terén is vegyes a helyzet: csirkehúsból 3%-os, pulykahúsból pedig 25%-os visszaesés várható a harmadik negyedévben. Éves szinten a csirkehús esetében 3%-os, a pulykahúsnál pedig 17%-os csökkenésre lehet számítani. A belföldi fogyasztás terén a csirkehús iránti kereslet 2%-kal nőhet, míg a pulykahús iránti igény 6%-kal csökkenhet – derül ki az AKI legfrissebb kiadványából.

Az Európai Unióban (EU27) a baromfihús-export 2025 első negyedévében közel 1 százalékkal, 520 ezer tonnára emelkedett. A legnagyobb célországok továbbra is az Egyesült Királyság és Ghána voltak, utóbbiba 45 százalékkal több baromfihús került, míg az előbbibe kissé csökkent a kivitel.

Az Európai Unió baromfihús-importja jelentős növekedésen ment keresztül, hiszen 14%-kal, 255 ezer tonnára emelkedett. E mennyiség háromnegyede Brazíliából, Ukrajnából és az Egyesült Királyságból származik, összesen körülbelül 190 ezer tonna, ami csaknem 13%-kal haladja meg a tavalyi év hasonló időszakának adatait.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adatai szerint 2025 első öt hónapjában Magyarország baromfihús-exportja 87 ezer tonnára csökkent, ami 3 százalékos visszaesést jelent. Azonban a csirkehús exportja 8,5 százalékkal, 66 ezer tonnára emelkedett, míg a pulykahús kivitele 9 százalékkal, 9 ezer tonnára csökkent. A legfontosabb külpiac továbbra is Románia maradt. Ezzel szemben az import drámai mértékben csökkent: a baromfihús-behozatal 28 százalékkal, 21 ezer tonnára esett vissza. Ezen belül a csirkehús 10 százalékkal, 20 ezer tonnára csökkent, míg a pulykahús importja 45 százalékkal, 1 ezer tonnára esett. A legnagyobb mennyiségben Lengyelországból érkezett a baromfihús.

Az AKI vágási statisztikái alapján 2025 első félévében 348,6 ezer tonna élősúlyú baromfit vágtak le Magyarországon, ami 4,5 százalékkal kevesebb az előző év hasonló időszakához képest. Ezen belül a vágócsirke mennyisége 7,2 százalékkal 278,4 ezer tonnára, míg a vágópulykáé 2,7 százalékkal 35,6 ezer tonnára emelkedett. Az Európai Bizottság szerint az egész csirke uniós átlagára 2025 első 30 hetében 288 euró/100 kilogramm volt, ami 8 százalékos éves növekedést jelent.

Hazánkban a vágócsirke élősúlyos termelői ára a vizsgált időszakban 6,6%-kal emelkedve 441,3 forint/kilogrammra nőtt, míg a vágópulykák esetében a növekedés 6,9%-ot tett ki, így az ár 633,3 forint/kilogrammra emelkedett. A feldolgozói árak terén is tapasztalható emelkedés: a csirkemellfilé ára 13,6%-kal 1972,3 forintra, a csontos csirkemellé 10,8%-kal 1258,7 forintra, míg a csirkecomb kilogrammonként 2,9%-kal 905,9 forintra nőtt.

Az AKI legfrissebb statisztikái szerint a tojás árának emelkedése továbbra is megfigyelhető: a ketreces tartásból származó M+L méretű tojások csomagolóhelyi átlagára már elérte a 56,22 forintot darabonként, ami 37,2%-os növekedést jelent az előző évhez képest. A mélyalmos tartásból származó tojások ára pedig még magasabbra rúgott:

darabjukért 73,71 forintot kellett fizetni, ami 26 százalékos drágulást jelent.

A budapesti nagybani piacon a tojás bruttó ára körülbelül 72 forint körüli szinten alakult, míg a kiskereskedelmi piacokon a vásárlók jellemzően 80 és 100 forint közötti árcédulákkal szembesültek. Ezt a témát lapunk korábban már részletesen tárgyalta.

A KSH adatai alapján pedig elmondható, hogy - mint a legtöbb élelmiszer esetében - a baromfihúsért is jelentősen többet kell itthon fizetnünk:

Related posts