Magyarország neves személyiségei is részt vesznek a januári kihívásban - MMOnline


Januárban újra kezdetét veszi a Veganuár, amely a növényi alapú táplálkozás számos egészségügyi, környezeti és etikai előnyét népszerűsíti. A program célja, hogy minél több embert ösztönözzön a vegán étrend kipróbálására. A szervezők 2025-re 35 ezer résztvevőre számítanak, akik ingyenes mintaétrendeket, több mint 300 különféle receptet, valamint napi szintű támogatást kapnak a kihívás időtartama alatt. Az előző évek során Magyarországon már több mint 120 ezren csatlakoztak a vegán életmódhoz a kampány révén, és olyan neves személyiségek is részt vettek benne, mint Jordán Adél, Puskás-Dallos Peti, Steiner Kristóf és Garami Gábor.

A nagyszabású vegán kihívás híre 7 millió emberhez is eljuthat a 2025-ös Veganuár kampányban, amelyben ezúttal kiemelt figyelmet kap a növényi étrend által elérhető egészség, a külső és belső tisztaság, béke és harmónia.

A veganizmus filozófiája olyan mély hatással bír, amely a végtelen nyugalom és a tiszta lelkiismeret formájában ölt testet, szinte minden vegánt áthatva. Amikor a mindennapjaink során tudatosan arra törekszünk, hogy minimalizáljuk a környezetünknek és saját magunknak okozott kárt, ezzel jelentős fizikai és mentális terheket szabadítunk fel. Nem állítjuk, hogy felsőbbrendűek vagyunk másoknál, de a folytonos fejlődés révén egy jobb verzióját alakítjuk ki önmagunknak – fogalmaz Vida Raul, a "Tiszta test. Tiszta lélek" mottóval indított januári vegán kihívás megálmodója és irányítója.

**Vegánság: Tények és tévhitek a zöld életmódról** A vegánság egyre népszerűbbé válik a világ számos pontján, azonban sok tévhit kering a témával kapcsolatban. Nézzük meg ezeket a félreértéseket, és tisztázzuk a valóságot! 1. **A vegán étrend nem tartalmaz elég fehérjét** Sokan azt hiszik, hogy a vegán táplálkozás nem biztosít elegendő fehérjét. Valójában számos növényi forrás, mint például a hüvelyesek, a quinoa, a magvak és a tofu gazdag fehérjében, és megfelelő tervezéssel a vegán étrend teljes értékű fehérjét biztosíthat. 2. **A vegánság drága** Bár vannak prémium árkategóriás vegán termékek, a vegán étkezés valójában sok esetben olcsóbb lehet, mint a húson alapuló étrend. Az alapanyagok, mint a rizs, a bab és a zöldségek, gyakran kedvező áron beszerezhetők. 3. **A vegánok nem élvezhetik az étkezéseket** Sokan úgy vélik, hogy a vegán étkezés íztelen és unalmas. Ezzel szemben a vegán konyha rendkívül változatos, és számtalan ízletes étel készíthető különböző fűszerek és elkészítési technikák felhasználásával. 4. **A vegánok gyengék és betegesek** Ez a sztereotípia téves. A vegán étrend, ha jól megtervezett, számos egészségügyi előnnyel járhat, mint a szív- és érrendszeri betegségek kockázatának csökkentése, a testsúly szabályozása és a különböző krónikus betegségek megelőzése. 5. **A vegán életmód csak a fiataloknak szól** A vegánság nem korfüggő; minden korosztály számára elérhető és élvezhető. Sőt, sok idősebb ember is felfedezi ezt az életmódot, hogy egészségesebben éljen. 6. **A vegánok nem esznek semmilyen állati terméket** Bár a vegánok valóban elkerülik a hús, a hal, a tojás és a tejtermékek fogyasztását, sokan mégis használják az állati eredetű termékek helyettesítőit, mint a növényi alapú tej és joghurt. A vegánság tehát sokkal gazdagabb és sokszínűbb, mint azt sokan gondolják. Érdemes nyitott szemmel járni, és felfedezni ezt az izgalmas életmódot, amely nemcsak az egészségünknek, hanem a bolygónknak is jót tesz!

Sokak által elterjedt nézet, miszerint a vegán étrend korlátozó, szélsőséges és tápanyaghiányhoz vezet, valójában meglehetősen téves. Az igazság az, hogy állati eredetű élelmiszerek nélkül is képesek vagyunk kielégíteni a testünk tápanyagszükségleteit. A hús helyett például a hüvelyesek biztosítják a szükséges fehérjét, míg a kalciumot tejtermékek helyett leveles zöldségekből nyerhetjük. Az omega zsírsavak pedig könnyen beszerezhetők olajos magvak formájában.

A vegán étrend gazdag ízekben, színekben és végtelen lehetőségekben. A növényi alapú táplálkozás nemcsak ízletes, hanem számos egészségügyi előnnyel is jár. Segít a túlsúly kezelésében, a 2-es típusú cukorbetegség megelőzésében, a hormonális egyensúly helyreállításában, és hozzájárul a szív- és érrendszeri problémák csökkentéséhez, valamint számos modern kori betegség elkerüléséhez.

A Veganuár egy izgalmas kezdeményezés, amely a vegán életmód népszerűsítésére összpontosít, különösen január hónapban. Ekkor az emberek lehetőséget kapnak arra, hogy kipróbálják a vegán étrendet, és felfedezzék a növényi alapú táplálkozás előnyeit. A Veganuár célja, hogy felhívja a figyelmet a fenntarthatóságra, az állatok jogaira és az egészséges életmódra, miközben közösséget teremt a résztvevők között. A program során számos recept, tipp és támogató anyag áll rendelkezésre, hogy a résztvevők könnyebben eligibilisek legyenek a vegán életmódra. A Veganuár tehát nem csupán egy hónap, hanem egy lehetőség arra, hogy felfedezzük a növényi ételek világát és tudatosabbá váljunk táplálkozásunkban.

A Veganuár egy 30 napos vegán kihívás, melyben a résztvevőknek csupán az elköteleződésüket kell adniuk, a többit a Prove szerkesztősége garantálja: fantasztikus vegán receptek százait, többféle havi mintaétrendet, a legrészletesebb cikkeket, napi támogató e-maileket és egy ítélkezéstől mentes közösséget, a hivatalos Veganuár-csoportot, hogy a változás ne teher, hanem izgalmas kaland legyen.

Az ország egyetlen hivatalos Veganuár kihívása már közel 120.000 magyarnak segített életmódot váltani, amit a résztvevők hóvégi kérdőívben is értékeltek. A válaszadók 98,3%-a hasznosnak találta az ingyenes segítséget, 85%-a vegán maradna a hónap vége után is, többségük pedig ajánlaná másoknak is, hogy tegyenek egy próbát.

Idén is új, teljes hónapra szóló mintaétrendeket kapnak a résztvevők, melyekből kedvükre válogathatnak napi fogásokat. Már több mint 300 kipróbált, a Prove fejlesztett recept érhető el ingyenesen a csatlakozóknak.

Karácsony - vegán stílusban Ahogy közeledik a karácsony, a levegőben már érezhetjük az ünnepi hangulatot. Az illatok, a díszek, a fények mind hozzájárulnak a varázslatos atmoszférához. Idén azonban egy különleges megközelítéssel ünnepelhetjük a jeles napot: vegán módra. Az ünnepi asztalra nemcsak a hagyományos ételek kerülnek, hanem kreatív és ízletes vegán fogások is. Képzeljünk el egy fűszeres töltött sütőtököt, gazdag ízekkel, vagy egy ínycsiklandó lencsefőzeléket, amely a téli hónapok klasszikusa. Desszertnek pedig egy mennyei vegan gesztenyepürét, amelyet friss gyümölcsökkel és dióval tálalunk. A karácsonyi dekorációban is érdemes a természetességet előtérbe helyezni. Használjunk fenyőágakat, tobozokat és természetes anyagokat, hogy egy meghitt, mégis egyedi hangulatot teremtsünk. Az ajándékok között pedig találhatunk különleges meglepetéseket, mint például házi készítésű lekvárok vagy vegán sütemények, amelyek a szeretetünket tükrözik. A karácsony lényege nem csupán az ételekben, hanem az együttlétben és a szeretetben rejlik. Ünnepeljünk úgy, hogy közben tiszteletben tartjuk a természetet és az állatokat, hiszen a vegán életmód is lehet varázslatos és ünnepi. Az ünnep mindenki számára örömet hozhat, ha nyitott szívvel és kreativitással közelítjük meg. Boldog vegán karácsonyt kívánok mindenkinek!

Puskás-Dallos Peti, Steiner Kristóf, Fancsikai Eszter, Karalyos Gábor, Antal Éva, Garami Gábor is csatlakozott már a kihíváshoz, melynek nagykövete ezúttal Jordán Adél színművész lesz. Tökéletes arca a "Tiszta test. Tiszta lélek" mottónak, hiszen tudatos, határozott értékrenddel élő híresség, aki jó példát mutat a társadalomnak.

"Nyolc évvel ezelőtt fedeztem fel a vegán életmódot, és az egészségem érdekében döntöttem úgy, hogy áttérek a növényi alapú táplálkozásra. Hamarosan magamon is éreztem a pozitív változásokat, mind a fizikai, mind a mentális állapotomat tekintve" - osztotta meg Jordán Adél, aki természetesen a karácsonyi menüt is vegán ízekkel gazdagította.

Az én vegán töltött káposztám egyszerűen mennyei, míg a majonézes krumplim igazi ínycsiklandó élményt nyújt, messze felülmúlva a hagyományos változatokat. A majonézhez csicseriborsó konzerv levét használom, amit alaposan összeturmixolok az olajjal, citromlével és egy csipet fekete sóval. A cukor opcionális, de ha éppen nincs kedvem hozzá, simán kihagyom. A fekete só különleges ízt kölcsönöz a mártásnak, amely a tojásos ízre emlékeztet. Jordán Adél is megosztotta velem ezt a receptet, és ő soha nem tapasztalt negatív visszajelzést a vegán életmódja miatt. Sőt, inkább azt vette észre, hogy az emberek kíváncsiak lettek az ételeire, és szívesen kóstolták meg őket, gyakran meglepődve az ízek gazdagságán.

A Veganuár kampány igazán inspiráló kezdeményezés, hiszen mindig jó érzés, ha nem egyedül vágnak neki az emberek egy új kihívásnak. Itt formálódik egy közösség, ahol hasonló értékeket vallunk, és bátran megoszthatjuk egymással tapasztalatainkat, ötleteinket és receptjeinket. Nagy örömmel vállaltam el a nagyköveti szerepet, mert mélyen hiszek abban, hogy a tiszta test és a tiszta lélek összhangban élhet egymással.

Related posts