Az aszály nem kímélte a karácsonyi alapélelmiszereket 2024-ben, így a magyar boltokban drágulásra lehet számítani. - Pénzcentrum


A klímaváltozás hatásai már messze túlmutatnak a hőségben eltöltött nyarak kényelmetlenségén. A tudósok egyre sürgetőbben figyelmeztetnek arra, hogy a globális felmelegedés nemcsak a hőmérsékletet emeli meg, hanem alapvető élelmiszereink jövőjét is veszélyezteti. Számos olyan alapvető élelmiszer tűnhet el a közeljövőben, amelyek nélkül sokan elképzelni sem tudják a mindennapi életüket. Például a megemelkedett hőmérséklet és az aszályok következményeként a burgonya termelése is komoly veszélybe kerülhet. Ha ez valóban bekövetkezik, az előrejelzések szerint súlyos élelmezési válságot idézhet elő, amelynek következményei világszerte érezhetőek lesznek.

Hiszen a burgonya azért is számít jó alapélelmiszernek, mert bár természetesen ezt is gondozni kell, de sokat lehet belőle szedni a termelni, olcsón lehet tömegek rendelkezésére bocsátani. Megkérdeztük a szakértőket, hogy áll most az ország burgonyafronton, várható-e drágulás, illetve az aszályos nyár utáni termés minőségről is beszélgettünk.

Két évvel ezelőtt, amikor a háború következtében Európa-szerte drámai áremelkedés vette kezdetét, a burgonya sem úszta meg a helyzetet. Akkori írásunkban felhívtuk a figyelmet arra, hogy az év végére akár teljesen elfogyhat a burgonyakészlet. A megcsappant mennyiség miatt a magyar kereskedelem kénytelen volt az importőrökre támaszkodni, hogy pótolja a hiányzó terméket.

Kecskés Gábor, az Országos Burgonya Szövetség és Terméktanács elnöke a Pénzcentrumnak tett nyilatkozatában kifejtette, hogy a burgonyatermés mennyisége kedvező, és nem számítanak áremelkedésre a közeljövőben.

Nem mondhatjuk, hogy a burgonyaágazat helyzete teljesen zavartalan lenne, hiszen az idei évben tapasztalt súlyos aszály nem éppen kedvező jele a jövőnek. Ugyanakkor van egy jó hír is: burgonyából nem valószínű, hogy hiány lépne fel, és az árak is stabilak maradhatnak, így nagyobb drágulásra nem kell számítanunk.

- hangsúlyozta az elnök. Megjegyezte továbbá, hogy a minőség kifogástalan, míg ami nem éri el ezt a szintet, az nem jut el a vásárlókhoz.

A klímaváltozás hatásai természetesen hatással vannak ennek a növénynek a minőségére is, de elmondható, hogy a gyenge minőségű burgonyával a vásárlók már sem a boltokban, sem a piacokon nem találkoznak. Persze, mint az előbb is említettem, nincs minden rendben a burgonyaágazatban, a termelőknek folyamatosan komoly fejfájást okoz a klímaváltozás, és a következő évek sem mondhatók majd könnyűnek

- tette még hozzá Kecskés Gábor, szavai között egy kis gondolkodás után.

Braunmüller Lajos, az Agrárszektor főszerkesztője lapunknak kifejtette: a krumpli ára nem fog emelkedni, sőt, jelenleg még kedvezőbb áron is beszerezhető, mint az előző év során.

Tavalyhoz képest olcsóbb jelenleg a burgonya a piacon, amelynek fő oka a jól sikerült nyugat- és észak-európai termés, vagyis az EU egészében bőséges kínálat áll rendelkezésre. Tavaly ráadásul egyéb, piaci okok miatt is drága volt a krumpli, jelenleg mintegy 20 százalékkal alacsonyabb árak vannak a nagybani kereskedésben, így várhatóan a fogyasztói árak is mérsékelt szinteken maradnak, emelkedés nem várható. Mindez rávilágít arra is, hogy a magyar termelők számára a fokozott kockázatok mellett a bevételek sem alakulnak ideálisan, ez pedig tovább csökkentheti a következő években a hazai vetésterületet, így a produktumot is

- fogalmazott Braunmüller Lajos. Elmondta azt is, hogy valóban behozatalra szorulunk burgonyából, és az idén is szükség van erre.

Magyarország régóta függ a burgonya behozatalától, és ez az idei évben sem változott. Hazánk éves burgonyatermelése körülbelül 200-240 ezer tonna körül mozog, míg a szükséges mennyiség mintegy 40 ezer tonnát tesz ki, amit importálunk. Az utóbbi évek során egyértelmű tendencia figyelhető meg: a belföldi termelés folyamatosan csökken, míg a behozatal egyre inkább felerősödik. A legfontosabb burgonyaszállító országok általában olyan csapadékosabb északi területek, ahol az időjárási viszonyok kedveznek a burgonyatermesztéshez. Például Lengyelország, Németország, Belgium és Franciaország jelentős mennyiségű burgonyát termel, amelyből Magyarország is jelentős részt importál.

- fűzte hozzá a főszerkesztő. Zárásként hangsúlyozta, hogy a minőség valóban kielégítő, azonban az aszály jelentős kihívásokat jelent, és egyelőre nem érzékelhető megoldás a helyzetre.

A minőség tekintetében nincs különösebb kifogás, hiszen a magyar termelők a nehezedő klimatikus körülmények ellenére is képesek kiemelkedő minőségű burgonyát előállítani. Azonban a mennyiséggel kapcsolatban már komolyabb aggályok merülnek fel: az egész régióban csökkent a burgonyatermés, elsősorban a kisebb termőterületek és a száraz nyár következtében.

Related posts