A svájci röszti, vagy más néven rösti, egy igazi kulináris különlegesség, amely a svájci konyha egyik emblémája. Ez a ropogós, aranybarna burgonyás étel a svájci vidéki hagyományokból ered, és gyakran reggeliként szolgálják fel, de bármikor élvezhető. A

A rösti, mint a svájci konyha egyik klasszikus étele, a fondü és a raclette mellett tartja magát a gasztronómiai hagyományokban. Magyarországon sokféle krumplis ételt neveznek "röszti"-nek, de a svájci eredetisége a RÖSTI kifejezéssel írva és kiejtve érvényesül. Ez a fogás igazi, hagyományos svájci "parasztétel", amely a helyi életmód szerves részét képezi. Hasonló lehet a magyar szalonnás, hagymás tojásrántottához, hiszen a svájciak is reggelente, a földeken végzett munka előtt egy laktató étkezésre vágytak. Képzelj el egy hűvös reggelt, amikor már kilenc óra körül a konyhában a serpenyőben serceg a frissen készült röszti illata. A svájciak számára a rösztisütő serpenyő éppolyan fontos, mint nálunk a palacsintasütő. A tisztítására vonatkozó szigorú hagyományok szerint tilos bármilyen tisztítószert használni, mert az csak ront a serpenyő minőségén, és ragadóssá teheti. Használat után forró vízbe áztatják néhány percre, így az esetleges maradék könnyedén feloldódik, majd tiszta forró vízzel öblítik ki és papírral törlik szárazra. Ha ezt a gondos kezelést követjük, biztosak lehetünk benne, hogy soha semmi nem fog beleragadni a serpenyőbe. (Ez egyébként a normál serpenyőkre is igaz!) Ha tehát rösztit szeretnénk készíteni, nemcsak tapadásmentes serpenyőre, hanem egy lapos forgatólapátra és egy nagy, lapos fedőre vagy tányérra is szükségünk lesz, hogy könnyedén meg tudjuk forgatni a kész lepényt.