Fedezzük fel a böjti ételek varázslatos világát, és kalandozzunk az ízek birodalmában!


Ez az időszak a bűnbánatról, megtisztulásról és lemondásról szól, sokan ilyenkor például nem esznek húst (főleg péntekenként), vagy valami másról mondanak le, mint pl. édesség, kávé, közösségi média stb. Rendhagyó írásomban megpróbálom kizökkenteni a húsimádókat a komfortzónájukból a húsvéti ünnepek előtt.

Magam is a húsimádók táborát erősítem, így nagyon nehéz bárminemű böjtöt is tartanom. Nehéz elképzelni "mai szemmel", hogy a húsvéti sonka és kalács bősége előtt ott volt a visszafogottság időszaka - a nagyböjt. Vagy hát ott is van, csak igazából egyre kevesebben tartják. A régi idők embereinek böjti asztalán gyakran szerepelt például a sárgaborsó-főzelék, amely egyszerűségében hordozta az ünnepvárás csendjét. De hogy is készül? (Nem mellesleg az egyik személyes kedvencem a főzelékek közül, aki volt katona, "atomkásaként vagy betonkásaként" ismerheti, s valószínűleg a kellemetlen élmények söpörhették le a mindennapok étlapjáról.)

A sárgaborsó-főzelék a hagyományos paraszti konyha egyik igazi gyöngyszeme, amely különösen a böjt időszakában játszotta a főszerepet, amikor a hús elhagyása mellett is laktató ételre vágytak az emberek. Ez a fogás gazdag fehérjékben, egyszerűen elkészíthető, mégis olyan ízekkel varázsolja el a fogyasztóját, hogy a szívét is megmelengeti.

Egy különleges sárgaborsó leves elkészítéséhez, amely 4 adaghoz elegendő, az alábbi hozzávalókra lesz szükséged: - 30 dkg sárgaborsó - 1 közepes méretű hagyma - 2 gerezd fokhagyma - 1 babérlevél - Ízlés szerint só és bors - 1 teáskanál pirospaprika - 1-2 evőkanál liszt (a leves besűrítéséhez) - 1 dl tej vagy növényi alternatíva (ha a böjt nem túl szigorú) - 2 evőkanál olaj vagy egy kis vaj az ízesítéshez Készítsd el ezt az ízletes fogást, és élvezd a gazdag ízeket!

A sárgaborsó főzelék előkészítése előtt érdemes a sárgaborsót egy éjszakán át hideg vízben áztatni (minimum 8 órára). Másnap a borsót leszűrjük, majd friss vízben főni tesszük egy babérlevél, só, valamint apróra vágott hagyma és fokhagyma társaságában. Amikor a borsó megpuhul (ez körülbelül 40 percet vesz igénybe), elkészítjük a rántást: egy kevés olajban megpirítjuk a lisztet, levesszük a tűzről, hozzáadjuk a pirospaprikát, majd felöntjük hideg tejjel. Ezt a sűrítményt a főzelékhez keverjük, és pár perc alatt összeforraljuk. Végül frissen őrölt borssal ízesítjük. Tálalhatjuk kenyérrel, pirított hagymával, vagy akár önálló fogásként is élvezhetjük.

Related posts