Szentpálon megnyílt a terménypiac, ahol a helyi gazdák és kereskedők friss termékeikkel várják az érdeklődőket. Itt a hagyományos és modern mezőgazdasági termékek széles választéka található, lehetőséget teremtve a közvetlen vásárlásra és a termelők támog


A szentpáli gazdálkodók és kertészkedők eldöntötték: július 5-én, szombaton a falu központjában találkoznak. Kiviszik a kertjükben megtermelt zöldségféléket, burgonyát, ugyanakkor a tejtermékeiket is eladásra kínálják. A hír futótűzként terjedt, és nem csak a helybeli, hanem a környékbeli, valamint aradi vásárlók is megjelentek. Amint június 12-én, szombaton 10 óra tájban a helyszínre érkeztünk, a helybeli ortodox templom előtti tértől a kultúrotthonig a járda mentén komoly vásár alakult ki, ahol gazdát cseréltek a házi készítményű termékek és zöldségfélék. A jelen lévők közül megszólaltattunk néhányat.

Természetesen! Kérlek, írd le, milyen szöveget szeretnél, hogy egyedivé tegyek, vagy adj meg egy témát, amely köré formálhatom!

Csoke Sándor helybeli gazdálkodó zimándközi származásúnak tartja magát, akkor is, ha az édesanyja, Juhász Rozália Szederháton született. Főleg kukoricát és kajszi-barackot termesztett, de maradt valamennyi vöröshagymája is, amit ezúttal kihozott a piacra. Okosan tette, hiszen az emberek sorbaálltak az árujáért, mindent hamar eladott. Amint elmondta, az elmúlt szombaton, vagyis július 5-én még csak két gazda árusította a terményeit, de időközben a világhálón, valamint szóban is népszerűsítették a terménypiacot, amely azóta kibővült. Nemcsak az eladók, hanem a vásárlók is alaposan gyarapodtak, ugyanis a sofronyai és környékbeli települések lakosai is közvetlenül a termelőktől kívánták megvásárolni a terményeket. A közelmúltban nagy vihar sepert végig a környéken, s a gyümölcs jó részét leverte. Az eladók összecsukható asztalokról, ládákról kínálták a portékájukat.

Természetesen! Kérlek, írd le, milyen szöveget szeretnél, hogy egyedivé tegyek, vagy adj meg egy témát, amely köré formálhatom!

Szűcs Borbála, a szentpáli lakos, lenyűgöző burgonyaterméseivel hívta fel magára a figyelmet. Ahogy mesélte, a családi kertjükben a Bellarózsa fajtájú burgonya fejlődött ki, amely nemcsak ízletes, hanem különösen szép is. A helyi piacon a nagyobb méretű uborka kilóját 5 lejért árusítják, míg a szemet gyönyörködtető vöröshagyma és padlizsán kilóját 6 lejért lehet megvásárolni.

Természetesen! Kérlek, írd le, milyen szöveget szeretnél, hogy egyedivé tegyek, vagy adj meg egy témát, amely köré formálhatom!

Mariş Saveta és szomszédja, Chişlaru Răzvan, mindketten a sofronyai lakosok büszke kertészei, a saját maguk által termesztett zöldségeikkel érkeztek Szentpálra. Az itt eltöltött idő alatt sikeresen eladták a friss terményeiket, ami arra ösztönözte őket, hogy a jövőben is visszatérjenek e pezsgő piacra.

Természetesen! Kérlek, írd le, milyen szöveget szeretnél, hogy egyedivé tegyek, vagy adj meg egy témát, amely köré formálhatom!

Păulin Marcel, a Szentpál községben élő helyi lakos, a saját tágas kertjében termesztett zöldségeket értékesítette, amelyek nem mesterséges érlelések, hanem a természetes fejlődésüknek megfelelő időszakban értek be. Ő volt az, aki megbeszélte az ortodox pappal, hogy a templom előtti téren lehetőséget adjanak a friss zöldségek árusítására. Büszkén vallotta be, hogy ő az, aki megálmodta a szentpáli terménypiacot, amely így lehetőséget teremtett a helyi termelők számára.

Természetesen! Kérlek, írd le, milyen szöveget szeretnél, hogy egyedivé tegyek, vagy adj meg egy témát, amely köré formálhatom!

Traian és felesége fürjtojásokat árulnak, és a tevékenységük igazán különleges. Portájukon körülbelül 200 fürj él, amelyek naponta 60-70 tojást tojnak. A tojások egy részét saját maguk fogyasztják, míg a többi a vásárlókhoz kerül. Mivel saját maguk is ezeket az ízletes tojásokat használják a konyhában, ez biztosítja, hogy a termékeikben nincsenek tartósítószerek, viszont a szárnyasok egészségének megőrzése érdekében a szükséges gyógyszereket elengedhetetlenül alkalmazzák. A gazda a táplálkozásukról is mesélt: a fürjek eledelének alapja 10 kiló darából áll, amely kukorica-, búza-, szója- és napraforgó-dara keveréke. Ezen kívül 125 milligramm gyógyszert és 900 gramm kalciumot is adnak nekik. Az ivóvizükbe havonta vagy másfél havonta 3-5 napig 20-25 milliliter ecetet is kevernek, hogy segítsenek a fürjek szervezetének tisztításában. Ez a gondoskodás és figyelem garantálja, hogy a tojások minősége a legmagasabb szintet képviselje.

Természetesen! Kérlek, írd le, milyen szöveget szeretnél, hogy egyedivé tegyek, vagy adj meg egy témát, amely köré formálhatom!

A fent említett tényezők egyértelműen alátámasztják a vidéki gazdák és kertészkedők által létrehozott közösségi piacok, zöldség- és gyümölcsvásárok fontosságát. Bízunk benne, hogy a szentpáli kezdeményezés pozitív példaként szolgál más települések számára is, és hogy a helyi hatóságok nem állnak a fejlődés útjába. Nyilvánvaló, hogy a piac hosszú távú működésének biztosítása érdekében a hivatalos feltételeket alaposan át kell gondolni és meg kell vizsgálni.

Related posts