A magyaroknak van némi érzékük a sütögetéshez: a nyári hónapokban a legtöbben a grillezést részesítik előnyben - Agrárszektor.

A decemberi Agrárszektor konferencia keretében már tizenegyedik alkalommal kerül sor a rangos agrárdíjak átadására, melyek összesen tíz különböző kategóriában kerülnek kiosztásra. Ezek a díjak lehetőséget biztosítanak az ágazatban tevékenykedő, kiemelkedő szakmai teljesítménnyel rendelkező szereplők számára, hogy pályázzanak vagy nevezzenek.
A PICK friss hús legfrissebb, reprezentatív kutatása alapján a magyar emberek körülbelül kétharmada rendszeresen él a grillezés örömeivel.
Ez is jól tükrözi, hogy a szabadtéri grillezés nem csupán trend, hanem igazi közösségi élmény, amely összeköti a különböző generációkat. A PICK friss hús felmérése szerint a válaszadók majdnem fele rendszeresen, a szezon során néhány alkalommal szentel időt a grillezésnek. Ennél is aktívabbak a szenvedélyes grillezők, hiszen 13%-uk havonta, illetve kéthetente él ezzel a tevékenységgel, míg 3% heti rendszerességgel készít el ízletes fogásokat a szabadban. Érdekes, hogy a megkérdezettek jelentős része nem csupán nyáron élvezi ezt az étkezési formát: harmaduk bármikor grillez, ha kedvező az időjárás, negyedük számára pedig a grillszezon tavasztól őszig tart. A legelkötelezettebbek (8%) még a téli hónapokban sem mondanak le a grillezésről. Általában hétvégi programként, családi vagy baráti összejövetelek keretein belül találkozunk ezzel, de 27% spontán is nekiáll a grillrács mellett, ha úgy érzi, itt az idő egy kis sütögetésre.
A legfrissebb kutatások szerint a magyarok számára a grillezés legfőbb ellensége nem más, mint az eső. A megkérdezettek több mint fele (54%) egyértelműen ezt tartja a legrosszabb forgatókönyvnek, ami keresztülhúzhatja a szabadtéri sütögetés örömét. Ezt követi a gyenge minőségű, rágós vagy romlott hús (39%), ami szintén komoly aggodalmat kelt a grillezők körében. Az emberek attól is tartanak, hogy a hús nem sül át megfelelően, odaég, vagy éppen nem találja el az ízlésüket, sőt, sokan attól is félnek, hogy az étel gyorsan elfogy. Nem meglepő, hogy a nyári hőség is jelentős említést kapott (23%), hiszen a tűző napon való állás helyett sokan inkább a medence hűsítő vizét vagy a légkondicionált szobák kellemes klímáját választanák. A válaszadók a lehetséges problémák között említették azt is, amikor nem sikerül begyújtani a tüzet, a rossz hangulatot, sőt, a kutya „kalandjait”, aki nem riad vissza attól, hogy ellopja a frissen készült ételeket.
A nyári forróság nem mindig kedvez a kültéri grillezés örömeinek.
A válaszadók 45 százaléka jégkockával, hűsítő italokkal, harmaduk pedig nyakba tett vizes törölközővel próbálja elviselhetővé tenni a meleget. A ventillátor melletti (16%) és a medencéből történő grillezés (14%) is szerepel a trükkök között. A diófa árnyéka és az esti órákban történő sütés szintén leleményes megoldás.
A grillpartik igazi főszereplője kétségtelenül a hús, és ezen belül a szárnyasok és a sertéshús dominálnak a választások során. A statisztikák szerint a grillkedvelők 83%-a szárnyast, míg 74%-a sertéshúst választ a sütögetéshez. Halat csupán 18%-uk, marhát pedig mindössze 16%-uk készít a grillen. Érdekes, hogy a férfiak körében a sertéshúst grillezők aránya (77%) magasabb, mint az átlagos lakosság esetében. A vadhúsok és a tenger gyümölcsei viszont még mindig ritkán kerülnek a grillrácsra, így ezek a különlegességek inkább a kíméletes kísérletezők asztalán találhatók.
A sertéshúsok világában a tarja a legkeresettebb választás, hiszen a lakosság körében 80%-os népszerűséggel bír. Ezen kívül sokan kedvelik a grillezett darált húsból készült finomságokat (42%), a karajt (37%) és az oldalast (30%) is. Érdekes megfigyelni, hogy bár a fiatalok körében is a tarja a favorit, a darált hús és a karaj sokkal inkább vonzza őket, mint az idősebb generációt. A változatosság mindenki számára elengedhetetlen, így a grillezők arra törekednek, hogy mindenki találjon kedvére való ínycsiklandó falatot – legyen az oldalas, hamburger hús, csevap vagy éppen tépett hús.
A kutatás eredményei azt mutatják, hogy a magyar grillezők egyre tudatosabbak, 76%-uk vallja, hogy hús és hús között van különbség: az emberek háromnegyede fontosnak tartja a hús alapanyagául szolgáló állatok jólétét, közel 70% figyel a felelős antibiotikum-használatra és 56% számára a GMO-mentes termelésből való származás is lényeges. Minden harmadik ember (35%) hajlandó többet fizetni a jobb minőségű húsért - ez is mutatja, hogy a tudatosság a friss húsok esetében is egyre fontosabb. Tízből négy ember tartja a friss húst bizalmi terméknek, amelynél fontos, hogy ismert legyen az eredete.
A teljes lakosságot nézve a grillezők többsége maga pácolja a húst (72%). A saját pácot választók legfőbb érve, hogy így az ízlésüknek jobban megfelel a pác.
Az ízek birodalmában a legkedveltebb kombinációk között találjuk az olajos-fűszeres és mustáros pácokat, melyek népszerűsége 63-64% körül mozog. Emellett a magyaros, paprikás-hagymás ízek is jelentős rajongótáborra tettek szert, elérve az 53%-ot. Ezzel szemben az egzotikus ízvilág, mint például a curry-s vagy édes-savanyú variációk, már nem annyira keresettek, csupán 20%-ot képviselnek a grillezők körében. Érdekes, hogy a grillezők háromnegyede legalább két különböző pácot alkalmaz, és sokan bátran kísérleteznek, variálják az ízeket, felfedezve új gasztronómiai kalandokat.